Rehabilitering
Logga Lunds Djursjukhus

Djursjukhusets öppettider: mån-fre 08.00-24.00

Telefon 046-270 40 00

Jour mån-fre 17.00-24.00, lör- och helgdagar 08.00-24.00

Vid akuta fall ring 046-270 40 10 alla dagar 08.00-24.00

Se butikens öppettider >>

Rehabilitering

Sjukgymnastisk rehabilitering är en viktig pusselbit i den veterinärmedicinska behandlingen. Efter en skada eller ortopediskt ingrepp är syftet med rehabilitering att förkorta läkningstiden och förbättra operationsresultatet, så att bästa möjliga funktion återkommer så snart som möjligt.


Ditt djur kan även vara i behov av rehabilitering om den har besvär från sina leder, muskler, skelett eller har en neurologisk skada. Äldre hundar med stela leder och minskad muskelmassa kan få en förbättrad livskvalitet med hjälp av sjukgymnastik. Det finns flera olika behandlings- och träningsmetoder att tillgå. Vad vi väljer beror på djurets behov, hur den är som individ och vad som passar ägaren. Varje djur får ett individuellt anpassat behandlings/träningsprogram, med anpassad motion och rörelse efter sina egna förutsättningar. I hemprogrammet ingår ofta massage, stretching och passivitetsövningar.


Manuell behandling

Manuell undersökning och behandling är fundamentet i all rehabilitering. Våra sjukgymnaster är utbildade bland annat inom massage, myofasciell  release och triggerpunktsbehandling, akupressur och avancerad ledmobilisering.


Massage

Massagebehandling används både som rehabilitering och friskvård. Mjuka och smidiga muskler, ökad cirkulation i kroppen och utsöndring av ”må-bra-hormoner” såsom oxytocin och endorfiner ökar ju välmåendet hos både  friska och skadade hundar och katter. Det är dessutom ett bra sätt att upptäcka problemområden i tid och minska risken för skador i samband med träning och tävling.


Smärtlindring

Förutom rehabilitering efter skador kan vi även erbjuda ditt djur smärtlindrande behandling. Akupunktur, TENS eller laser kan vara ett bra komplement till farmakologisk smärtlindring eller ett alternativ om din hund eller katt inte tål smärtlindring i tablettform. Akupunktur används både till akuta och kroniska smärttillstånd och djuren svarar ofta väldigt bra på behandlingen.

 

Ljusterapi

Vi erbjuder behandling med MLS laser och Biolight. Ljusbehandling använder vi både vid akuta skador, postoperativ vård och kroniska ledproblem för att minska svullnad, inflammation och smärta. Många av våra patienter blir även rekommenderade ljusterapi för att påskynda läkningsprocessen vid sårskador, senskador och muskelbristningar.


Balans & stabilitetsträning

Att träna upp balans och stabilitet är en viktig del av rehabiliteringen, framför allt vid ligamentskador, dysplasier och andra ledproblem. Balansplattor och physiobollar av olika slag är bra hjälpmedel, både på kliniken och vid hemträning.


Vibrationsträning

Vibrationsträning är en mycket effektiv och omtyckt träning både för hund och katt. Vibrationerna kan, beroende på frekvens, både mjuka upp spända muskler och inrikta sig på muskeluppbyggnad. Träningen är även lämplig för äldre individer med stela leder, tunn muskulatur och nedsatt balans samt hundar och katter med rörelsestörningar och smärttillstånd på grund av artros eller ryggproblem.

 

Vibrosfär

Många väljer även att komma och träna sina hundar på vår Vibrosfär. Detta är en unik träningsmetod som kombinerar vibrationer med balans- och stabilitetsträning. Stabiliserande muskulatur är ju speciellt viktigt vid led- och ryggproblematik.

 

Vattenlöpband

Att låta hunden gå eller springa på ett vattenlöpband är en fantastisk träningsform som passar många, eftersom man enkelt kan styra grad av belastning och påfrestning. Genom att ändra vattennivån och hastigheten på bandet ändrar man lätt förutsättningarna. Det finns även möjlighet att gå mot ett motstånd i form av jetstrålar, eller med en lutning på bandet för att öka intensiteten på träningen. Vattenlöpbandet passar därför allt från nyopererade hundar i rehabilitering till vältränade hundar som är vana vid arbete.


Ring gärna och boka tid för träning hos vår sjukgymnast eller om ni har frågor!